Грижа за вашите бижута

Няма как да запазите блясъка на бижутата си за по-дълъг период, ако не полагате съответните грижи за тях. Затова ви предлагаме няколко начина за почистването им в зависимост от метала, от който са изработени.

Универсална рецепта за всякакви метални бижута
В купа смесете 1 с.л. течен сапун, 1 с.л. сода бикарбонат, 1 с.л. амоняк и 3 чаши топла вода. Разбъркайте съставките и потопете бижутата за 5-10 минути (в зависимост от замърсяванията по тях). Използвайте четка за зъби, за да им придадете допълнителна чистота и ги забършете с мека кърпа.

Почистване на злато
В купа сипете ябълков оцет и потопете златните си бужута (в никакъв случай обаче не почиствайте перли с оцет, защото ще се повредят), така че оцетът да ги покрие изцяло. Оставете металът да престои 15 минути и го избършете с чиста кърпа.

Почистване на сребро
Поставете бижутата в купа и ги покрийте със сода бикарбонат. След това прибавете вряла вода и оставете среброто да престои в течността 5-10 минути. Накрая подсушете бижутата с кърпа.

Почистване на калай и мед
В чаша с оцет разтворете 2 ч.л. сол и няколко лъжици бяло брашно, докато сместа стане с консистенция на паста. След това нанесете от нея върху повърхността на бижуто и нека престои така 15 минути. После почистете метала с кърпа.

Почистване на платина
В купа смесете равни части вода и амоняк и потопете бижутата от платина за няколко минути в разтвора и ги подсушете с кърпа. Ако обаче бижуто е с инкрустирани камъни, различни от диаманти, тази смес може да повреди цвета им.

BulgarianEnglishRussian